Wraz z rozpoczęciem sezonu grillowego stajemy przed dylematem, jakiego paliwa użyć do rozpalenia grilla. Węgiel czy brykiet? A może drewno? Sprawdźmy, czym poszczególne rodzaje opału różnią się od siebie i jaki mają wpływ na smak przygotowanych na grillu potraw.

Zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej (norma PN-EN1860-1:2005) grill rozpalany powinien być przy użyciu węgla lub brykietu drzewnego. Niektórzy twierdzą jednak, iż jedynie zastosowanie drewna nadaje potrawom wyjątkowy aromat i smak. Jeśli chcemy przekonać się, czy mają rację, pamiętajmy, iż nie każdy rodzaj drewna będzie odpowiedni.

Do grillowania nie powinno się używać drewna z drzew iglastych, ze względu na to, iż  zawiera ono żywicę, która podczas spalania może wytwarzać toksyczne związki. Wybierzmy więc drewno liściaste, najlepiej z drzew owocowych – czereśni, jabłoni lub śliwy. Liczmy się jednak z tym, iż grillowanie na drewnie jest czasochłonne – należy odczekać 2-3 godziny, zanim znikną płomienie i pojawi się odpowiednia ilość żaru.

Węgiel czy brykiet? Podstawowe różnice

Zdecydowanie szybciej niż przy użyciu drewna, rozpalimy grilla stosując węgiel drzewny lub brykiet. Odpowiedź na pytanie, co będzie lepsze – węgiel czy brykiet, zależy od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Poznajmy wady i zalety obu rozwiązań.  

Węgiel drzewny, powstały w wyniku suchej destylacji drewna, bez dostępu powietrza, spala się niemal bez płomieni. Co więcej, już po około 10-15 minutach uzyskuje idealną temperaturę do grillowania. Dodatkowo, dzięki niskiej zawartości substancji smolistych, węgiel do grilla to paliwo, które generuje najmniejszą ilość zanieczyszczeń. Decydując się na ten rodzaj opału musimy liczyć się jednak z koniecznością dokładania nowych kawałków węgla podczas grillowania, jeśli chcemy przez dłuższy czas utrzymać odpowiednią temperaturę przygotowywanych potraw.

Pod tym względem brykiet do grilla, będący połączeniem sypkiego węgla drzewnego z substancjami wiążącymi i dodatkami, jest dużo wygodniejszy i ekonomiczniejszy. Mniej pyli i brudzi, a doprowadzony do żarzenia utrzymuje właściwą temperaturę nawet przez cztery godziny. Jest to szczególnie ważne, jeśli planujemy długie grillowanie w większym gronie. Ponadto kawałki brykietu mają jednakową wielkość i regularny kształt, co zdecydowanie ułatwia uzyskanie jednolitej warstwy żaru. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż brykiet zdecydowanie łatwiej jest przechowywać. Węgiel drzewny ma duże zdolności absorpcyjne, trzeba więc odpowiednio zabezpieczyć go przed wilgocią. W przeciwnym razie będzie wydzielał dużo dymu i ciężko będzie go rozpalić.

Wybór dostosowany do potrzeb

Podsumowując – jeśli zależy nam na tym, aby błyskawicznie rozpalić grilla, postawmy na węgiel drzewny. Gdy natomiast kluczowe jest dla nas utrzymanie wysokiej temperatury na ruszcie przez dłuższy czas, najlepszym wyborem będzie zakup brykietu. Nic nie stoi  na przeszkodzie także, aby rozpalić węgiel drzewny jako pierwszy, a na jego rozżarzonej warstwie umieścić brykiety. Niezależnie od tego, na którą z powyższych opcji się zdecydujemy, pamiętajmy, że dostępne na rynku produkty znacząco różnią się jakością, postawmy więc na węgiel i brykiet od sprawdzonych producentów.