W porównaniu z grillem gazowym lub elektrycznym kontrola temperatury na grillu węglowym jest znacznie trudniejsza, co nie oznacza jednak, że niemożliwa. Jeśli chcemy zostać grill masterami z prawdziwego zdarzenia, opanowanie umiejętność utrzymania i regulacji temperatury na grillu węglowym z całą pewnością ułatwi nam to zadanie.

Użytkownicy grilla gazowego lub elektrycznego ustawiają pożądaną temperaturę grillowania przy pomocy pokręteł – takich samych, jak te od kuchni gazowej lub piekarnika. W przypadku grilla węglowego nie mamy niestety takiej możliwości. Co zrobić więc, aby uzyskać pożądaną temperaturę?

Regulacja temperatury na grillu węglowym przy pomocy wsadu

Przede wszystkim rozpalając grilla zwróćmy uwagę na wielkość zastosowanego wsadu. Tutaj zasada jest prosta – im mniejszej ilości brykietu lub węgla drzewnego użyjemy, tym niższej temperatury możemy się spodziewać. Analogicznie – im więcej żaru w kotle, tym większa temperatura na ruszcie.

Informację o tym, ile węgla/brykietu należy użyć – zarówno podczas pierwszej, jak i kolejnych godzin grillowania – znajdziemy w instrukcji obsługi danego modelu. Wraz z grillem powinniśmy otrzymać także poręczną miarkę do węgla.

Chcąc ustawić właściwy zakres temperatur warto skorzystać z tak zwanego komina do rozpalania. Użycie pełnego wsadu komina pozwoli nam na osiągnięcie temperatury ok. 280-290 stopni Celsjusza, natomiast wypełniając komin do 1/4 uzyskamy nieco niższą temperaturę – ok. 120-180 stopni.

Kontrola temperatury na grillu węglowym przy pomoc wywietrzników

Kolejnym czynnikiem umożliwiającym kontrolę temperatury na grillu węglowym są wywietrzniki powietrza w kotle. Podczas grillowania powinny być otwarte – dzięki temu węgiel zaopatrzony zostanie w odpowiednią ilość powietrza, co przełoży się na wysoką temperaturę w kotle. Gdy uzyskana w ten sposób temperatura będzie wyższa od pożądanej, to by ją zmniejszyć wystarczy częściowo przymknąć wywietrzniki. Pamiętajmy jednak, aby nie zamykać wlotów powietrza całkowicie – spowoduje to zagaszenie żaru.

Kluczem do uzyskania odpowiedniej temperatury na grillu węglowym jest również odpowiednie ułożenie brykietu w palenisku. Układając wsad w postaci kopczyka osiągniemy najwyższą temperaturę i najdłuższy czas jej utrzymania. Rozkładając brykiet równomiernie uzyskamy natomiast mniejszą temperaturę, czas jej utrzymania także będzie krótszy.

Dwie metody na sprawdzenie żaru w grillu

Jeśli pokrywa posiadanego przez nas grilla węglowego ma wbudowany termometr, kontrola osiągniętej temperatury żaru nie będzie stanowić dla nas problemu. Co jednak w przypadku, gdy musimy poradzić sobie bez termometru? Pozostaje nam zastosowanie tak zwanego testu ręki.

Im dłużej jesteśmy w stanie utrzymać wyciągniętą rękę na wysokości 12 cm od żaru, tym jego temperatura jest niższa. Przykładowo – jeśli musimy cofnąć rękę już po 2-4 sekundach, oznacza to, iż temperatura na grillu wynosi ok. 230-290 stopni Celsjusza, jeśli natomiast jesteśmy w stanie utrzymać dłoń do 10 sekund, oznacza to, że temperatura grilla jest zdecydowanie niższa i mieści się w przedziale 120-175 stopni Celsjusza.