Grill z pokrywą dla osób, które do tej pory grillowały jedynie na tradycyjnych, otwartych grillach, to zupełnie nowe doświadczenie. Kilka poniższych zasad i informacji na pewno przyda się tym, którzy jeszcze nie wiedzą, jak grillować na grillu z pokrywą.

Pełna kontrola temperatury grillowania

Grill z pokrywą daje możliwość precyzyjnej kontroli temperatury grillowania. Niektóre modele grilli węglowych z pokrywą posiadają wewnętrzny, wbudowany termometr. Za jego pomocą można monitorować temperaturę wewnątrz grilla. Jeśli kupiłeś tańszy model grilla, może on nie posiadać wbudowanego termometru. W tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest zakup termometru, który umieszcza się na ruszcie bądź termometru do mięsa (który bada temperaturę grillowanego produktu).

Grill z pokrywą umożliwia pełną kontrolę temperatury, dzięki otworom wentylacyjnym. Nie ma potrzeby otwierania pokrywy grilla, jeśli chcemy podnieść lub obniżyć temperaturę. Wystarczy domknąć bądź otworzyć otwory wentylacyjne.

Dwie metody grillowania na grillu z pokrywą

Grill z pokrywą daje nam zupełnie nowe możliwości grillowania (w porównaniu do tradycyjnych grilli z otwartym paleniskiem). Można na nim grillować metodą bezpośrednią i pośrednią. Na czym polegają i czym się różnią te sposoby?

Metoda bezpośrednia grillowania polega na położeniu mięsa czy warzyw na ruszcie, bezpośrednio nad brykietem – tak, jak robimy to w grillu bez pokrywy. Dodatkowo, dzięki pokrywie, nasze grillowane produkty pieką się również od góry i nie trzeba ich tak często obracać. Metoda ta jest najczęściej wykorzystywana do grillowania mniejszych kawałków mięsa, szaszłyków, kiełbas.

Metodę pośrednią możemy zastosować wyłącznie na grillu z pokrywą. Brykiety układa się na brzegach (bokach grilla) a grillowane produkty na środku rusztu. Zamknięcie pokrywy powoduje, że grill zaczyna działać jak piec konwekcyjny, a krążące wewnątrz gorące powietrze równomiernie piecze potrawę. Mięso, warzywa czy pizza na pewno się nie przypalą, a potrawy będą soczyste. Metoda pośrednia wymaga dłuższego czasu grillowania – powyżej 30 minut.

Przygotowanie paleniska na grillu z pokrywą

Zanim umieścisz mięso na grillu, należy odpowiednio przygotować palenisko. Wybierz sposób, w jaki będziesz grillował, rozmieść brykiety lub węgiel i rozpal grilla. Odpowiednio przygotowany grill to taki, w którym nie tylko mamy odpowiednią temperaturę, ale również węgiel pokryty jest lekkim, białym nalotem popiołu. Mięso i inne produkty kładzie się na ruszt dopiero wtedy i zamyka pokrywę.

Co grillować?

W zasadzie na takim grillu można przygotować każdą potrawę i to chyba najważniejsza zaleta, jaką posiada grill z pokrywą. Przy tradycyjnym, otwartym palenisku nie przygotujemy dużego kawałka mięsa, całego kurczaka czy pizzy. Grill z pokrywą daje nam tę możliwość, a dodatkowe akcesoria do grilli, jakie oferują producenci (stojaki, tacki, rożna) otwierają pole do popisu dla początkujących i profesjonalnych grill masterów.