Miłośnicy grilli tradycyjnych uważają, że nie da się uzyskać smaku przyrządzanych na nich potraw przy użyciu grilli gazowych i elektrycznych. A co z ich możliwościami? Czy możemy na nich przygotować nie tylko tradycyjną kiełbaskę? Tak. Zapewni nam to grill węglowy z pokrywą. Przyjrzyjmy się, jakie jeszcze zalety posiada.

Grill węglowy z pokrywą czy bez pokrywy?

Zanim zaczniemy wychwalać grill węglowy z pokrywą, zastanówmy się, czy rzeczywiście go potrzebujemy? A może wystarczy nam taki bez pokrywy? Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, jak bardzo skomplikowane dania planujemy przygotowywać. Jeśli zamierzamy ograniczyć się do grillowanych kiełbasek czy karkówki w słoneczny dzień w ogrodzie, to wtedy rzeczywiście wystarczy nam grill bez pokrywy. Mając potrawę na oku, raczej jej nie spalimy.

Musimy się jednak liczyć z tym, że trudniej będzie go rozpalić, ze względu na brak osłony od wiatru, a w przypadku pogorszenia pogody i deszczu, grillowanie bez pokrywy trzeba będzie zakończyć. Co więcej, zapach dymu przejdzie nie tylko do naszych potraw, ale również pochłoną go nasze ubrania czy włosy. Grill bez pokrywy nie pozwala też regulować temperatury, a jeśli ta będzie zbyt wysoka, i nasz grill zapali się żywym ogniem, będzie go trudniej stłumić bez butelki wody. Z grilla bez pokrywy unosi się popiół i trudniej równomiernie grillować potrawy.

Grill węglowy z pokrywą

Grill węglowy z pokrywą daje nam dużo większe możliwości. Przygotujemy na nim bardziej wymagające potrawy, jak duże kawałki mięsa (w tym soczystego steka), ryby, całego kurczaka oraz warzywa i owoce, a nawet pizzę. Grille te pozwalają bowiem na korzystanie z dodatkowych akcesoriów, jak na przykład stojak na karkówkę, czy kamień do pieczenia pizzy.

Grill węglowy z pokrywą zachowuje te same możliwości obróbki cieplnej, jak ten bez pokrywy, czyli pozwala na grillowanie bezpośrednie, a dodatkowo grill z pokrywą może nam w plenerze zastąpić tradycyjny kuchenny piekarnik. Możemy grillować w nim w sposób pośredni, uzyskać cyrkulację gorącego powietrza, które niczym termoobieg równomiernie doprowadzi ciepło do potraw. Niczego nie spalimy, a będziemy mogli więcej uwagi poświęcić na przykład zaproszonym na grilla gościom. Pokrywa zapewnia nam dodatkowo bezpieczeństwo – popiół nie wydostaje się z grilla i mamy wpływ na tworzenie się płomieni.

System wentylacji

Dodatkową zaletą grilli węglowych z pokrywą jest system wentylacji. Pokrywa posiada wywietrzniki w postaci otworów, które znajdziemy również w dolnej części grilla. Regulując ich wielkość, mamy wpływ na dopływ i wypływ tlenu, a co za tym idzie regulację temperatury. Otwierając wywietrzniki w pokrywie, podnosimy temperaturę wewnątrz grilla poprzez zasysanie ciepłego powietrza. Otwory z dołu natomiast przyspieszają spalanie się węgla.

Co więcej korzystając z grilla węglowego z pokrywą nie jesteśmy uzależnieni od pogody. Jeśli zacznie padać, pokrywa ochroni nasze potrawy przed deszczem. Ostatnim plusem grilla węglowego z pokrywą, o którym warto wspomnieć jest możliwość szybkiego wygaszenia węgla lub brykietu. Wystarczy zamknąć otwory wentylacyjne i odciąć dopływ tlenu, aby wygasić żar.