Wydaje ci się, że widziałeś już wszystko, a temat grillowania nie ma przed tobą tajemnic? A czy znasz grill węglowy ceramiczny w stylistyce kamado, który łączy w sobie technologię NASA z tradycją japońskiej kuchni?

Grill kamado – niezwykłe jajko

Do tej pory byliśmy przyzwyczajeni, że grill węglowy swym kształtem przypomina kulę mniej lub bardziej spłaszczoną. Jej autorstwo przypisuje się Amerykanom. Jednak niektórzy producenci postanowili zaczerpnąć inspirację z kultury azjatyckiej i stworzyć własną wersję grilla, który przypomina wyglądem jajko, a niektórym może się kojarzyć z beczką. Taki grill zadebiutował w latach 80-tych XX wieku. Przy jego produkcji zainspirowano się chińskim piecem glinianym kamado, używanym przed 3000 lat i panującymi w nim warunkami podczas przyrządzania potraw.

Big Green Egg – nie tylko grill

Kształt i konstrukcja grilla zainspirowanego kamado pozwala nam na dużo więcej niż tylko grillowanie. Przykładem wartym omówienia będzie linia Big Green Egg – grille dostępne w pięciu rozmiarach. Można za ich pomocą nie tylko tradycyjnie grillować, ale również piec i wędzić, a nawet gotować.

Konstrukcja grilla pozwala na wytworzenie takich warunków, jak w piekarniku z termoobiegiem, czyli pozwala równomiernie grillować produkty. Big Green Egg pozwala również na wykorzystanie metody slow cooking. Dlaczego pięć rozmiarów? Producent pomyślał o wersjach mobilnych, które łatwo spakujemy do samochodu i zabierzemy na piknik, nad morze, czy w góry.

Nowoczesny grill węglowy ceramiczny w służbie NASA

Czym zatem Big Green Egg różni się od innych? Chociaż tradycja kamado sięga kilku tysięcy lat, to najnowszy grill węglowy ceramiczny został wykonany z wykorzystaniem aktualnych technologii. Ceramika, z której jest wykonany, została opracowana przez NASA. Może być wielokrotnie nagrzewana. Wewnątrz grilla odbija ciepło i izoluje, sprawiając, że zewnętrzna skorupa się nie nagrzewa. Ciepło nie ucieka z wnętrza, pozwalając nam jeszcze lepiej kontrolować temperaturę grillowania, a ta przyjmuje wartości w zakresach od 70 stopni C do 400 stopni C. Także temperatura zewnętrzna nie ma wpływu na to, co się dzieje wewnątrz grilla. Możemy go używać na zewnątrz przez cały rok, nawet w minusowych temperaturach powietrza. Ceramiczny grill również ładnie się prezentuje, a Big Green Egg jest tu najlepszym przykładem.

Co znajdziemy w środku

Oprócz ładnej ceramicznej skorupy, pokrytej ochronnym szkliwem o nieregularnej strukturze, kopuła wyposażona jest w termometr i regulator ciepła. We wnętrzu węglowego grilla ceramicznego znajdziemy ruszt ze stali nierdzewnej, ceramiczny pierścień i dolny ruszt, komorę paleniska oraz żeliwny szyber. Komora wyposażona jest w dodatkowe nóżki, w niej również osadzony jest dolny ruszt pełen dziurek. Pozwala to na swobodny przepływ powietrza. Dzięki doskonałej izolacji, zużyjemy mniej węgla lub brykietu. Ten gromadzi się pod dolnym rusztem, łatwo go usunąć i utrzymać grill w czystości.

Co jeszcze warto dodać?

Big Green Egg pozwala również zaoszczędzić czas. Dzięki regulowanym otworom bardzo szybko się rozpala. Wystarczy 15 minut. Nie trzeba dosypywać węgla i brykietu przez 4 do 6 godzin. Na koniec warto wspomnieć, że ceramiczny grill węglowy jest wyposażony w wygodne wzmocnione drzwiczki, a producent na ceramikę oferuje dożywotnią gwarancję.